Menu

Forældrehåndbog om mikrofodbold - Årgang U5-U6-U7

Mikrofodbold mission

At holde spilleglæden hos børnene høj, blandt andet ved brug af HAK-princip om at alle spillere uanset niveau skal spille mindst halvdelen af hver kamp – samt 25-50-25 reglen der sikrer træning både med spiller over og under eget niveau.

Vi vil have glade børn der spiller fordi det er sjovt!

 

Årgang U3-U5 og U6-U7

Ux betyder at spilleren i størstedelen af sæsonen er “Under-X” år gammel. Det er blot et kaldenavn, systemet for hvilket hold man hører til er ud fra barnets fødselsår (årgang) og alle spillere på samme hold er derfor normalt født i samme årstal. Det er dog aldrig fødselsåret der er det altafgørende – for de helt små er det lyst, modenhed og tryghed i grupper – for de lidt ældre bliver barnets fysik, kompetencer og relationer vigtige.

I løbet af hvert forår vil klubbens konsulent ved træning hos sandkassefodbold snakke med de forældre der er interesserede i at blive træner eller assistent efter sommeren når holdet rykker op til U5 og skal ud og spille kampe i andre byer. Og ved efterårets sæsonstart vil klubbens pige- eller drengekonsulent komme ud og hjælpe i gang.

For de forskellige årgange afholder tovholder eller træner normalt et forældremøde efter et par træninger, hvor trænerne introduceres, kampregler gennemgås og tilmeldingssystemet til kampe fremvises (KampKlar). For eksempel en halv time lige efter træning i cafeteriet, hvor der er arrangeret tegnefilm på storskærm eller lignende til børnene.

Oprykning sker efter sommerferien ligesom for voksne. Som regel følger trænerne årgangen så det er for det meste de samme forældre der træner de samme børn år efter år. For sandkassefodbold er det samme person der fast hvert år er træner.

 

Principper

Nibe Boldklub følger DBUs holdninger og handlinger, der blandt andet specificerer begyndende niveaudeling fra og med U8 – da børnene her vil have store færdighedsforskelle.

Børn med 3-4 års fodbold i benene vil ofte have en mere udviklet teknik og også have en spirende forståelse for spillets taktiske udfordringer. Derfor har disse børn nu andre udviklingsbehov i forhold til begynderne på dette alderstrin. Nu træder 25-50-25 reglen i kraft. 25% af tiden bør spillerne udfordres af spillere under deres eget niveau, 50% af tiden af spillere på deres eget niveau og 25 % af tiden af spillere over deres eget niveau. Denne tommelfingerregel har vist sig at kunne skabe et stimulerende og udviklende miljø.

Ligesom HAK princippet om at alle børn spiller halvdelen af kampen giver niveaudeling os bedre mulighed for at sikre at børnene har det sjovt, får scoret masser af mål og opnår den spilleglæde der gør dem til glade fodboldspillere og giver dem lyst til at udvikle sig både teknisk og socialt.

 

Niveaudeling, Holdninger & Handlinger

Niveaudeling er et tveægget sværd, og helt afhængigt af hvordan det bruges og tilgås af både trænere og forældre kan det give store fordele ligesom det kan skabe store ulemper.

I Nibe Boldklub niveaudeler vi efter DBUs anbefalinger for drenge og piger:

U7 — Ingen niveaudeling (~ 0. klassetrin)
U8 — Begyndende niveaudeling (~ 1. klassetrin)
U9 — Fleksibel niveaudeling (~ 2. klassetrin)
U10 – Fast niveaudeling  (~ 3. klassetrin)

Niveaudeling giver os mulighed for gladere børn fordi vi kan give dem alle øvelser der er tilpas sjove og lærerige til at de er sjove for alle børn. Niveaudeling skal bruges som et værktøj til at opnå større spilleglæde for alle! Når niveaudeling starter så deler vi børnene i A, B og C grupper, hvor de som oftest er fælles i opvarmning og så får 3 forskellige farver overtrækstrøjer på.

En årgang vil typisk bruge 3 stationer, med forskellige øvelser på hver station, og hver øvelse er så forberedt på at kunne blive varieret i 3 niveauer, så træneren for stationen varierer øvelsens sværhedsgrad efter den farve gruppe der kommer.

 

Kampmiljø

Under kamp ønsker vi at forsimple spillernes udefrakommende indtryk under kampen. Træneren står derfor på den ene side af banen, forældrene på den anden og der står ingen bag målet (dog især for U8 ofte en til at vejlede målmanden). Desuden bedes forældrene minimere tilråb undervejs.

Husk at når en træner ikke siger noget til en spiller er det næppe fordi han har overset det, men tværtimod fordi han via sin træneruddannelse vurderer at i denne situation skal “barnet med bolden” ikke forstyrres af tilråb og i stedet lære af sin egen fejl.

 

Kampe og stævner

Følgende er tommelfingerregler (Sådan spiller vi):

  • Sandkassefodbold 2-4 år spiller ikke i turnering eller stævner.

  • U5-U7 børn spiller 3-bold stævner og DBU turnering.

  • U8-U10 børn spiller 5-mands stævner og DBU turnering.

 

Kørsel og transport

Der er normalt fælleskørsel fra klubhuset, tidspunktet kan ses på KampKlar. Hvis man deltager til kamp og kører direkte i stedet for at mødes på parkeringspladsen, bedes man informere tovholder/træner. Ofte vil trænere også tilbyde at tage flere drenge med (uden forældre) hvis de kan tages med fra klubhuset.

 

Omklædning

Det er en rigtig god ide at arrangere fælles omklædning i klubhuset, både til træning og kamp, også for de helt små U5 og U6 spillere. Man vil som forælder opdage, at pludselig står munden ikke stille på børnene og man får alt det at vide som det især fra de yngre drenge kan være utroligt svært at få noget at vide om. Inden tur til kamp, giver det en rigtig god social stund, inden man kører afsted. Og inden træning giver det børnene mulighed for at “snakke af” så de har overskud til at lytte til træneren ude på banen.

 

Forældre til kamp

Husk at børn lærer af deres fejl, mange instruktioner fra sidelinjen under kampe skaber forvirring og bremser børnenes udvikling. Børnene ønsker tilstedeværelse og positiv opmuntring – derudover skal vi bare “holde kaffe”.

 

Medaljer

Til de årlige turneringskampe er der medaljer per halvsæson til truppen.

 

Banehygge

At være fodboldtræner er noget vi gør fordi det er sjovt og fordi at børnenes glæde giver os noget ekstra i dagligdagen. Men de fleste trænere har også få gange (ofte på grund af sygdom) stået alene med 20-30 børn og så er det ikke sjovt, så bliver det meget nemt til megen råben og alt for lidt fodbold. Stik imod klubbens politik.

Har træneren en svær dag, så ved han godt at det er klubbens politik at bruge positiv tilgang overfor børn der ikke hører efter – at sætte sig ned i øjenhøjde og rose barnet for de gode ting barnet kan og gør, frem for at “skælde ud”, men det kan desværre ikke fysisk lade sig gøre hvis man står alene med 20-30 børn der er kommet “op at køre”. I en sådan situation anbefales forældrene selv at træde til og tilbyde træneren sin hjælp til udvalgte opgaver, træneren vil næppe have mulighed for og overskud til at løbe rundt blandt forældrene og skaffe hjælpen selv.

En træner der står alene med børn der er kommet i så højt humør at der ikke er tid til at tale dem til fornuft og ikke har forældre der kan overtage dele af gruppen, anbefales at splitte parret (det er som regel børn i par der skaber forstyrrelser for resten af holdet). En mulig måde at splitte parret på, kan være at man til en start sætter hvert barn et stykke uden for banen, langt væk fra hinanden, så det ikke længere er sjovt for dem at forstyrre. Og efter 2 minutter tages de med på banen igen, på hver sin øvelse/gruppe.

 

Tag ansvar

Er der noget du gerne vil have lavet om på? Det bedste er at kontakte en konsulent – de er her for at hjælpe. En anden måde er at deltage i den årlige generalforsamling og stille spørgsmål. Vil man mere, kan man eventuelt stille op til klubbens udvalg eller bestyrelse. Det er organisatoriske evner og lederevner der er brug for her, fodboldviden er sekundært.

 

Klubnyt 03. september kl. 10:51
FC THY Piger indgår samarbejde med Nibe Boldklub pr. 1. september 2022
Ugens hjemmekampe
Februar 2023
10.
fredag
18.30
Nibe B
-
Herrer
Senior
Herre Serie 1 / Træningskamp • Træningskamp
Nibe B Kunstgræs
St. Restrup IF
Nibe B Kunstgræs
11.
lørdag
09.00
Nibe B
-
Herrer
U14
U14 Drenge Liga 4 / Træningskamp • Træningskamp
Nibe B Kunstgræs
Aalborg KFUM
Nibe B Kunstgræs
11.
lørdag
11.00
Nibe B
-
Herrer
U13
U13 Drenge Liga 4 (2010) 11M - Vinterturnering • Pulje 94
Nibe B Kunstgræs
Aars IK
Nibe B Kunstgræs
11.
lørdag
13.00
Nibe B
-
Herrer
U15
U15 Drenge Liga 4 (2008) 11M - Vinterturnering • Pulje 40
Nibe B Kunstgræs
Aalborg Freja
Nibe B Kunstgræs
11.
lørdag
15.00
Nibe B
-
Herrer
U19
U19 Drenge Liga 3 (2004-05) 11M - Vinterturnering • Pulje 3
Nibe B Kunstgræs
AaB
Nibe B Kunstgræs
12.
søndag
11.00
Nibe B
-
Herrer
U10
U10 Drenge A / Træningskamp • Træningskamp
Nibe B Kunstgræs
AaB
Nibe B Kunstgræs
Ugens udekampe
Februar 2023
11.
lørdag
13.00
Rebild Syd (1)
-
Kvinder
U12
U12 Piger B (11) INDE • Pulje 98
Valsgård Hallen
Nibe B (2)
Valsgård Hallen
11.
lørdag
13.50
Aars IK (1)
-
Kvinder
U12
U12 Piger B (11) INDE • Pulje 98
Valsgård Hallen
Nibe B (2)
Valsgård Hallen
11.
lørdag
14.30
Skibsby-Højene IF (L3)
E
-
Kvinder
U15
U15 Piger Liga 2-3 (2008) 11M - Vinterturnering • Pulje 111
Højene Hallen Kunstgræs
2
Nibe B/Skalborg SK
F
Højene Hallen Kunstgræs
2
11.
lørdag
15.20
Aabybro IF (2)
-
Herrer
U11
U11 Drenge C (12) INDE • Pulje 45
Vegger Idræts- & Kulturhus (Koldhal)
Nibe B
Vegger Idræts- & Kulturhus (Koldhal)
11.
lørdag
15.50
St. Restrup IF
-
Herrer
U11
U11 Drenge C (12) INDE • Pulje 45
Vegger Idræts- & Kulturhus (Koldhal)
Nibe B
Vegger Idræts- & Kulturhus (Koldhal)
12.
søndag
09.10
Aalborg KFUM (1)
-
Kvinder
U7
U7 Piger (16) INDE • Pulje 112
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
09.50
Støvring IF (2)
-
Kvinder
U7
U7 Piger (16) INDE • Pulje 112
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
10.20
Nørresundby FB (1)
-
Herrer
U7
U7 Drenge (16) INDE • Pulje 79
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
11.10
Aars IK
-
Herrer
U11
U11 Drenge B (12) INDE • Pulje 42
Birkelse Hallen
Nibe B
Birkelse Hallen
12.
søndag
11.10
Gug B (2)
-
Herrer
U7
U7 Drenge (16) INDE • Pulje 79
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
11.30
Vejgaard B (1)
-
Herrer
U11
U11 Drenge B (12) INDE • Pulje 42
Birkelse Hallen
Nibe B
Birkelse Hallen
12.
søndag
12.20
Aalborg Freja
-
Kvinder
U12
U12 Piger B (11) INDE • Pulje 97
Gudumholm Skolehal
Nibe B (1)
Gudumholm Skolehal
12.
søndag
12.30
Vejgaard B
-
Kvinder
U8
U8 Piger (15) INDE • Pulje 110
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
13.10
Støvring IF (2)
-
Kvinder
U8
U8 Piger (15) INDE • Pulje 110
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
13.30
Aars IK (2)
-
Kvinder
U12
U12 Piger B (11) INDE • Pulje 97
Gudumholm Skolehal
Nibe B (1)
Gudumholm Skolehal
12.
søndag
13.50
RKG (1)
-
Herrer
U8
U8 Drenge (15) INDE • Pulje 68
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B (2)
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
14.30
Aalborg Chang (2)
-
Herrer
U8
U8 Drenge (15) INDE • Pulje 68
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B (2)
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
15.40
AaB (1)
-
Herrer
U9
U9 Drenge B (14) INDE • Pulje 60
Båndby Hallen (Storvorde)
Nibe B (2)
Båndby Hallen (Storvorde)
12.
søndag
15.50
Støvring IF
-
Herrer
U9
U9 Drenge B (14) INDE • Pulje 61
Hornum Hallen
Nibe B (1)
Hornum Hallen
12.
søndag
16.30
Nibe B (1)
-
Herrer
U8
U8 Drenge (15) INDE • Pulje 69
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B (3)
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
17.10
Aalborg Chang
-
Herrer
U9
U9 Drenge B (14) INDE • Pulje 61
Hornum Hallen
Nibe B (1)
Hornum Hallen
12.
søndag
17.30
Støvring IF (4)
-
Herrer
U8
U8 Drenge (15) INDE • Pulje 69
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B (1)
Nibe Idræts-& Kulturcenter
12.
søndag
18.10
Støvring IF (4)
-
Herrer
U8
U8 Drenge (15) INDE • Pulje 69
Nibe Idræts-& Kulturcenter
Nibe B (3)
Nibe Idræts-& Kulturcenter
;
;
;
;
;
;
;
;
;
;